#11 Min Dinkelvåffla
Min Dinkelvåffla
Våffeldagen är inte förrän den 25 mars... Men min äldsta dotter (6 år) beställde våfflor idag och eftersom jag är en snäll mamma, så fick det bli våfflor idag. MEN eftersom jag är påväg tillbaka till "mitt forna jag" så tänkte jag att jag skulle prova att göra våfflor av Dinkelmjöl, dom blev supergoda och lite nyttigare. =) Happy!

Min Dinkelvåffla
2 dl siktat dinkelmjöl
2 Ägg
2 dl mellanmjölk
½ tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk flytande smör
Våffeldagen är inte förrän den 25 mars... Men min äldsta dotter (6 år) beställde våfflor idag och eftersom jag är en snäll mamma, så fick det bli våfflor idag. MEN eftersom jag är påväg tillbaka till "mitt forna jag" så tänkte jag att jag skulle prova att göra våfflor av Dinkelmjöl, dom blev supergoda och lite nyttigare. =) Happy!

Min Dinkelvåffla
2 dl siktat dinkelmjöl
2 Ägg
2 dl mellanmjölk
½ tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk flytande smör
# 1o. Laxpytt m. Pesto
Laxpytt m. Pesto

Idag blev den en laxpytt m. pesto till lunch, den blev supergod och peston blev ett bättre tillbehör än vad jag först trodde... =) Jag hade inga grönsaker hemma, så det fick bli knäckebröd med mjukost istället...
Laxpytt m. Pesto
Liten bit Purjolök
1 Laxfilé
1 Ägg
Kryddor:
Citronpeppar
Aromatkrydda
Börja att strimla purjolöken och skär laxen i mindra kuber 2*2 cm, strö lite citronpeppar över laxen och lägg i varm stekpanna med olja (jag använder rapsolja). Lägg i purjon och sänk värmen, rör försiktig om i ca. 1 minut . Knäck ett ägg över och rör försiktigt om i pytten tills ägget är färdigt, krydda med lite aromatkrydda och servera en klick pesto och en sallad vid sidan om.

Idag blev den en laxpytt m. pesto till lunch, den blev supergod och peston blev ett bättre tillbehör än vad jag först trodde... =) Jag hade inga grönsaker hemma, så det fick bli knäckebröd med mjukost istället...
Laxpytt m. Pesto
Liten bit Purjolök
1 Laxfilé
1 Ägg
Kryddor:
Citronpeppar
Aromatkrydda
Börja att strimla purjolöken och skär laxen i mindra kuber 2*2 cm, strö lite citronpeppar över laxen och lägg i varm stekpanna med olja (jag använder rapsolja). Lägg i purjon och sänk värmen, rör försiktig om i ca. 1 minut . Knäck ett ägg över och rör försiktigt om i pytten tills ägget är färdigt, krydda med lite aromatkrydda och servera en klick pesto och en sallad vid sidan om.
# 9. Hallongrottor på Dinkelmjöl
Mina Hallongrottor på Dinkelmjöl
Blanda först:
200 gr smör
1 dl socker
Tills det blandat ihop sig väl, blanda sen ner:
4 dl siktad dinkelmjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
och fortsätt att blanda, antingen med rena händer eller i bakmaskin (självklart ska man ALLTID ha rena händer när man bakar), knäck till sist ner:
1 ägg
och rör ner i smeten. Sen när degen är smidig och fin...

... så tas den ur bunken och rullas till en "lång korv" på ca 5*5 cm, dela upp degen i ca 11-13 bitar och rulla, lägg ner i bullformar, tryck lätt med tummen en liten grop där du sen häller ner hallonsylten.
Gräddas i 225° i cirka 12 minuter.
Mina blev på snäppen till lite övergräddade, men men... =)
Frys in om du vill, det gjorde jag... inte! ;)
Blanda först:
200 gr smör
1 dl socker
Tills det blandat ihop sig väl, blanda sen ner:
4 dl siktad dinkelmjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
och fortsätt att blanda, antingen med rena händer eller i bakmaskin (självklart ska man ALLTID ha rena händer när man bakar), knäck till sist ner:
1 ägg
och rör ner i smeten. Sen när degen är smidig och fin...

... så tas den ur bunken och rullas till en "lång korv" på ca 5*5 cm, dela upp degen i ca 11-13 bitar och rulla, lägg ner i bullformar, tryck lätt med tummen en liten grop där du sen häller ner hallonsylten.
Gräddas i 225° i cirka 12 minuter.
Mina blev på snäppen till lite övergräddade, men men... =)
Frys in om du vill, det gjorde jag... inte! ;)
# 8. Omelett med Lätt Kräftstuvning
Omelett med Lätt Kräftstuvning (1 portion)

Börja med:
Kräftstuvningen
1 msk smör
1 tsk dinkelmjöl
1 dl lättmjölk
1/4 fiskbuljong
Vitpeppar
Kräftstjärtar
Smält smöret och häll i mjölet, vispa och häll långsamt i mjölken, lite i taget medans du rör om. Ha i buljongen och vitpepparn och sänk värmen och låt småputtra i 2-3 minuter. Häll sedan i kräftstjärtarna och ta kastrullen ifrån plattan och låt stuvningen stå och dra medans du gör...
Omeletten
2 ägg
1 tsk dinkelmjöl
1/2 dl lättmjölk
Krydda efter eget behov på lite Aromatkrydda
Vispa ihop dessa ingredienser och stek på mellanvärme tills det är fin färg och häll stuvningen över omeletten.
Till middag blev det köttfärssås och Tagliatelle.
Till efterrätt blev det tyvärr en Semla, ja, det är ju FetTisdag idag, jag kallar den här dagen för Semeldagen, låter mycket finare och framför allt godare... =)

Börja med:
Kräftstuvningen
1 msk smör
1 tsk dinkelmjöl
1 dl lättmjölk
1/4 fiskbuljong
Vitpeppar
Kräftstjärtar
Smält smöret och häll i mjölet, vispa och häll långsamt i mjölken, lite i taget medans du rör om. Ha i buljongen och vitpepparn och sänk värmen och låt småputtra i 2-3 minuter. Häll sedan i kräftstjärtarna och ta kastrullen ifrån plattan och låt stuvningen stå och dra medans du gör...
Omeletten
2 ägg
1 tsk dinkelmjöl
1/2 dl lättmjölk
Krydda efter eget behov på lite Aromatkrydda
Vispa ihop dessa ingredienser och stek på mellanvärme tills det är fin färg och häll stuvningen över omeletten.
Till middag blev det köttfärssås och Tagliatelle.
Till efterrätt blev det tyvärr en Semla, ja, det är ju FetTisdag idag, jag kallar den här dagen för Semeldagen, låter mycket finare och framför allt godare... =)
# 7. Bara Liiiite Till...
Nu är jag så där otroligt mätt i magen, usch!
Men det var ju gott så jag ska nog ta pytte pyttelite till....
Bara Liiiite! ;)
# 6 Qinoua & kycklingsallad
Qinoua & kycklingsallad (2 pers)
1 kycklingfilé
1 avokado
Qinoua
Fetaost
Soltorkade tomater
Purjo
FärskaTomater
Gurka
Solroskärnor
Vinigrette
Koka först quinoan, det tar ca 15 minuter och skär under den tiden upp fetaost, soltorkade tomater, de färskaTomaterna och Gurkan, dela kycklingen och stek med purjolöken i lite olja, dela avokadon och lägg sen allt fint på en tallrik och ringla sist rostade solroskärnor och vinigrette över...
Don´t forget
Man äter även med ögonen...
1 kycklingfilé
1 avokado
Qinoua
Fetaost
Soltorkade tomater
Purjo
FärskaTomater
Gurka
Solroskärnor
Vinigrette
Koka först quinoan, det tar ca 15 minuter och skär under den tiden upp fetaost, soltorkade tomater, de färskaTomaterna och Gurkan, dela kycklingen och stek med purjolöken i lite olja, dela avokadon och lägg sen allt fint på en tallrik och ringla sist rostade solroskärnor och vinigrette över...
Don´t forget
Man äter även med ögonen...
#5 Min ÄppelPaj
Imorgon ska vi ha fredagsmys...
... med en äppelpaj och ett glas vin... Jag har varit stenhård den här veckan och imorgon känner jag att jag behöver en liten belöning.
Min Äppelpaj
2 äpplen (söta)
50 gr smör (ca 1/2 dl i flytande form)
1/2 dl socker
2 dl dinkelmjöl
1 dl havregryn (krossad med mixer)
1 tsk Kanel och 2 msk socker som jag tillsammans med äpplena steker i ca 5 minuter innan jag lägger det i en ugnsfast form & lägger smuldegen över... Gräddas i ugnen på 220 grader i ca 15-20 minuter tills smuldegen fått fin färg.
LÄNGTAR!
... med en äppelpaj och ett glas vin... Jag har varit stenhård den här veckan och imorgon känner jag att jag behöver en liten belöning.
Min Äppelpaj
2 äpplen (söta)
50 gr smör (ca 1/2 dl i flytande form)
1/2 dl socker
2 dl dinkelmjöl
1 dl havregryn (krossad med mixer)
1 tsk Kanel och 2 msk socker som jag tillsammans med äpplena steker i ca 5 minuter innan jag lägger det i en ugnsfast form & lägger smuldegen över... Gräddas i ugnen på 220 grader i ca 15-20 minuter tills smuldegen fått fin färg.
LÄNGTAR!
#4 Min Träning
Vad jag brukar träna:
Först och främs är det promenader med barnvagn (i snön) direkt efter lämning på skolan...
Sen blir det BodyPump (fokus på alla kroppens stora muskler) där man tränar med stänger m. valfria vikter på torsdagar klockan 12 med min bror, medans min yngsta dotter får vara hos mormor & morfar. Bodypump har jag tränat till & från i 4 år nu, jag älskar den träningsformen och rekomenderar det varmt!
Vi har även provat på Core Board (fokus på rygg & mage) där man tränar på en balansbräda med hjälp av hantlar, viktbrickor och gummiband.
Först och främs är det promenader med barnvagn (i snön) direkt efter lämning på skolan...
Sen blir det BodyPump (fokus på alla kroppens stora muskler) där man tränar med stänger m. valfria vikter på torsdagar klockan 12 med min bror, medans min yngsta dotter får vara hos mormor & morfar. Bodypump har jag tränat till & från i 4 år nu, jag älskar den träningsformen och rekomenderar det varmt!
Vi har även provat på Core Board (fokus på rygg & mage) där man tränar på en balansbräda med hjälp av hantlar, viktbrickor och gummiband.
#3 Kräft & Avokadoröra:
Till middag idag (min middag) blir det:
Lax (med Kräft & Avokadoröra):
Laxen stekte jag m. citronpeppar och rapsolja
Sen lät jag laxen kallna och blandade sen ner den i:
Kräft & Avokadoröran
1 dl kräftstjärtar
Lite dill
Lite purjolök
1 hackat ägg
Citron
ca 1 tsk Lättmajjo
Örtkrydda
1 Avokado
Rör ihop laxen, kräftor, dill, ägg med en liten skvätt citron, miniminiskvätt lättmajjo och lite örtkrydda, dela på avokadon och häll röran i halvorna... Bon Apetit!

Mums!
De andra äter potatisbullar och stekt fläsk... =)
Min lunch idag bestod som middagen igår:
Varmrökt Lax och Blomkål =)
Det är såååååå gott med varmrökt fisk!
Lax (med Kräft & Avokadoröra):
Laxen stekte jag m. citronpeppar och rapsolja
Sen lät jag laxen kallna och blandade sen ner den i:
Kräft & Avokadoröran
1 dl kräftstjärtar
Lite dill
Lite purjolök
1 hackat ägg
Citron
ca 1 tsk Lättmajjo
Örtkrydda
1 Avokado
Rör ihop laxen, kräftor, dill, ägg med en liten skvätt citron, miniminiskvätt lättmajjo och lite örtkrydda, dela på avokadon och häll röran i halvorna... Bon Apetit!

Mums!
De andra äter potatisbullar och stekt fläsk... =)
Min lunch idag bestod som middagen igår:
Varmrökt Lax och Blomkål =)
Det är såååååå gott med varmrökt fisk!